دوره 3، شماره 2 - ( تابستان 1393 )                   جلد 3 شماره 2 صفحات 243-236 | برگشت به فهرست نسخه ها

Tavakoli Hosseini E, Mehdizadeh M. Abundance of Maxillary Sinus Mucous Retention Cyst and its Associated Risk Factors in Panoramic radiographs of Patients Referred to Radiology Department of Shahid Sadoughi Dental School, Yazd (2011-2012). YJDR 2014; 3 (2) :236-243
توکلی حسینی احسان، مهدی زاده محمدرضا. بررسی فراوانی کیست احتباسی موکوسی (MRC) سینوس فک بالا در کلیشه‌های پانورامیک و عوامل مرتبط با آن در مراجعین بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی‌شهیدصدوقی یزد (91-1390). تحقیقات دندانپزشکی. 1393; 3 (2) :236-243

دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی یزد

مقدمه: کیست احتباسی موکوسی(MRC) یک بیماری نسبتاً شایع سینوس‌های پارانازال است که به ندرت با علایم و نشانه‌های بالینی همراه می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی فراوانی نسبی کیست احتباسی موکوسی سینوس فک بالا و عوامل مرتبط با آن در بیماران مراجعه‌کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی، که به روش مقطعی انجام شد، رادیوگرافی‌های پانورامیک 750 بیمار از جهت وجود رادیواپسیته صاف و گنبدی شکل با حدودی مشخص و فاقد حاشیه کورتیکال در سینوس فک بالا به مدت یک سال به طور متوالی مورد بررسی قرار گرفت و شیوع این ضایعه و عوامل مرتبط با آن، همانند سن، جنسیت، سابقه آلرژی، آسم، مصرف دخانیات و دیابت بررسی شد. سپس داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 17 و آزمون Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: از 750 بیمار مورد بررسی، 77 نفر (27/10%) دارای کیست احتباسی موکوسی در سینوس فک بالا بودند که بیشترین سن درگیری، بالای 60 سال بود (001/0p=). در بروز این ضایعه، عواملی چون دیابت و آلرژی به صورت آشکاری نقش دارند (001/0p=)، عواملی چون مصرف دخانیات (007/0p=) و بیماری آسم (016/0p=) نیز در ایجاد این ضایعه مؤثرند. از طرف دیگر جنسیت در بروز MRC نقشی نداشت (057/0p=). نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان داد حضور کیست احتباسی موکوسی با جنسیت ارتباطی نداشته و به طور معنی داری با سن، دیابت، آلرژی، مصرف دخانیات و آسم ارتباط دارد.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: عمومى
دریافت: 1394/5/27 | پذیرش: 1394/5/27 | انتشار: 1394/5/27